hovedmeny
 fremside 
 artikler 
 pekere 
 avstemninger 

  seksjoner
 dagens vits 
 elektronikk 
 disney 
 et lite eventyr 

  akuratt nå
 1 aktiv bruker 
 22. Januar 2021 
 09:55:34 

 

walt disney

Alt startet med en ung gutt som het Walter Elias Disney. Fornavnet sitt forkortet han til Walt. Han ble født i 1901 i storbyen Chicago, men da han var fire år gammel, flyttet familien til en gård på landet. Walt ble glad i dyrene på gården, og han likte å tegne dem.
Da han ble litt eldre, begynte Walt Disney å gå på kurs i tegning. Mot slutten av første verdenskrig, i 1918, ble han Røde Kors-sjåfør i Frankrike, og moret seg selv og soldatene med å male morsomme figurer på lastebilene. 
Da krigen sluttet, og Disney drog hjem igejn til USA, hvor han slo seg ned Sammen med en annen ung tegner, Ub Iwerks, startet han et lite reklamebyrå. På si' begynte de å eksperimentere med tegnefilm, og laget noen småfilmer som ble solgt til kinoer i landet. Storebroren til Walt, Roy Disney, investerte penger i dem, og etter hvert utviklet reklamebyrået seg til et rent 
filmselskap. Disney holdt på å få sitt gjennombrudd i 1926 med tegnefilmen Kaninen Oswald. Noen økonomisk suksess ble den imidlertid ikke, og Disney skjønte at han måtte finne på noe nytt. På arbeidsbordet sitt hadde han et bur med hvite mus, og han moret seg ofte over musenes rare påfunn. Så tegnet han en mus med store, svarte ører. Lillian,damen hans, foreslo at den nye tegnefiguren skulle hete Micky Mouse, og dermed var Mikke Mus født. Noen av de beste Disney-filmene er de med Donald, Mikke og Langbein fra 1930-årene. Det var Disney selv som var Mikke Mus sin stemme. Etter to år som filmhelt var Mikke Mus blitt så populær at Disney fant ut at han ville forsøke seg med en tegneserie om ham, og 13. januar 1930 dukket den første Mikke-serien opp i amerikanske aviser. Disney hadde selv skrevet manuskriptet, og Ub Iwerks hadde tegnet serien. Snart fant begge ut at de ville konsentrere seg om filmproduksjonen, og tegneseriene ble overlatt til andre. Stikk i strid med hva mange tror, har Walt Disney altså nesten ikke jobbet med tegneserier i det hele tatt. I mai 1930 ble den unge Floyd Gottfredson ansatt som tegner av Mikke-serien, en jobb han hadde i nærmere 50 år, i samarbeid med en rekke forskjellige forfattere. Gottfredson er også den første som tegnet Donald som seriefigur. 
Opp gjennom årene har en rekke andre tegnere laget serier for Disney, og det er uråd å nevne alle. Den mest kjente Mikke Mus-tegneren utenom Gottfredson er Paul Murry. Flere av de europeiske Donald-redaksjonene produserer nå sine egne serier, og nederlenderen Daan Jippes og dansken Freddy Milton er blant dem som med hell har prøvd å gjenskape Barks' stil. Walt Disney døde i 1966. Samtidig begynte Carl Barks å trappe ned. Pensjonisttiden har han tilbrakt med å lage oljemalerier med motiver fra seriene sine, og trykk av disse maleriene henger på veggene hos fans verden over. I slutten av sekstiårene døde også Al Taliaferro, mens Floyd Gottfredson jobbet ufortrødent videre med Mikke Mus til bortimot 1980. 
De gamle medarbeiderne til Disney er altså i ferd med å forsvinne, men nye er kommet til i stedet. Stadig lager Disney-tegnerne en film nesten hvert tredje år, og tegneserien om Donald, Mikke og de andre leses hver uke av millioner av barn og voksne over hele verden.
 
  linker
 ntavados.net 
 goof 
 kathrine og lise 

  
Carlsberg
Hansa
Lysholmer
Ringnes
Tuborg
Tou
Guiness
Budweiser
Husets
Holsten

 flere polls

copyright 2010 sobihob.no