hovedmeny
 fremside 
 artikler 
 pekere 
 avstemninger 

  seksjoner
 dagens vits 
 elektronikk 
 disney 
 et lite eventyr 

  akuratt nå
 1 aktiv bruker 
 22. Januar 2021 
 10:28:33 

 

mikke mus

Historien bak Mikke mus...

Det finnes 365 historier om Mikke mus skrevet fra 1932 til 1942.
Alle utgitt av Hjemmets bokforlag. Den første Tegnefilmen som vistes var (the animated cartoon) den ble vist for første gang høsten 1928. Der gjorde musen med runde store ører, elastiske armer og ben, korte bukser og store støvler sin entré. Den første tegnefilmen med lyd som Mikke mus var med i het Steamboat Willie, og med den fikk både Mikke Mus og 27-år gamle Walter Elias Disney sitt store gjennombrudd i underholdningsbransjen.

I 1940 årene var det plutselig slutt på Mikke mus. For å tilfredsstille kravet om flere Mikke Mus filmer ble Disney nødt til å ansette flere tegnere. Navnet Walt Disney lokket nå til seg mange unge mennesker med tegnetalent.
13. januar 1930 kom den første episoden av Mikke Mus i avisene i USA-pressen. I den første tiden stod Walt Disney selv for manuskriptet, tegningene ble laget av Ub Iwe og Win Smith. Men dette trekløveret begynte ganske snart å miste inspirasjonen, og Disney kom plutselig til å huske at en av hans ansatte var meget interessert i tegneserier, Floyd Gottfredson.

Gottfredson tok over avisserie Mikke mus i mai 1930 og det som deretter skjedde, er gullkantet tegneseriehistorie. I løpet av noen få måneder begynte Mikke Mus å leve et nytt liv, som var helt anderledes fra hvordan hans tilværelse hadde vært i filmene. På kinolerretet var alt rart og raskt. I tegneserie episodene vokste det frem troverdige, konkrete historier. Filmene med Mikke mus var sjuminutters filmer der vittighetene skulle stables oppå hverandre. Det skulle være høyt tempo, tyngdeloven skulle oppheves, det skulle smelle, tute og brake hele tiden. Det gjaldt å få folk til å le. Gottfredson fjernet seg fra filmene og tok utgangspunkt i tegneserie. Han ville spandere mer tid på å skissere miljøer, på å skape intriger som kunne fungere på flere plan, og han forstod at han kunne vinne enda mer gjennom dialogen. Resultatet var at Mikke Mus ble en av trettiårenes beste tegneserier.

Mikke mus så stort sett slik ut i tegneseriene som han gjorde i filmene. Allikevel var de to helt forskjellige personer. Gottfredsons penn gav ham flere egenskaper. Han var tøff og modig, vilter og glad. Til og med bifigurene Minni, Svarte-Petter, Klaus, Klara Ku, Langbein og Pluto ble mye mer utfylte i serien.
Allerede mot slutten av 1931 forstod distributøren, King Features Syndicate, at det ikke var nok med seks dager Mikke mus i uken. Søndagsversjon ble utarbeidet av Earl Duvall, og ble trykket for første gang 10. januar 1932. Deretter kom Gottfredson inn i bildet. Hans søndagspremiere fant sted 17. januar med en episode hvor Mikke mus og Minni mus går på tivoli. Søndags Mikke mus bestod for det meste av morsomme episoder med et avsluttende poeng. Men nå og da brukte Gottfredson sine lange, spennende fortsettelseshistorier også her. Alle vet hvor vanskelig det er å oppnå kontakt med et publikum og så beholde grepet. Å fange et publikum som man verken ser eller hører, er enda verre. Mangemillionhodet til Mikke mus tok publikum alene dag etter dag, år etter år. Floyd Gottfredson følte at han arbeidet i et vakuum, og sent på høsten 1932 var han nær ved å bryte helt sammen. Egentlig stortrivdes han med arbeidet sitt men han trengte assistanse, til å prøve ut ideer på. Fra da av passet han alltid på å omgi seg med glade tegnere og forfattere som tilhørte Disney konsernet. Han begynte å tegne serien med blyant og la andre tegne oppå den opp med tusj. Fra 1932 til 1942 ble Mikke Mus både tusjet og tekstet av den meget dyktige Ted Thwaites. Og når ikke han hadde tid, hoppet de to unge og lovende tegnerne Manuel Gonzales og Bill Wright inn. Til og med Al Taliaferro mannen som var ansvarlig for Donald Duck i 1936 tilhørte en periode Gottfredsons stab av medhjelpere.

Tjue år med Mikke mus historier.
Det tok Floyd Gottfredson 12timer å lage en søndagsserie. Og i 1938 betraktet han Manuel Gonzales som en så dyktig Mikke mus tegner at han overlot søndagsversjonen til ham. Gonzales holdt seg til det sikre gottfredsonske konsept, og fikk blant annet hjelp av Bill Wright.
I 1950 altså 20 år senere sluttet Gottfredson å lage de lange Mikke mus seriene. Fra da av gikk han over til korte, morsomme episoder som ble avsluttet hver dag. 

Mikkes fantastiske film comeback
Da Mikke Mus som naturlig nok var Walt Disneys yndlingsfigur begynte å ligge etter Donald Duck, bestemte Disney seg for å slå et kjempeslag for Mikke mus. Resultatet ble Trollmannens læregutt, den mest vellykkede og kjente episoden av alle i den omdiskuterte musikkfilmen Fantasia.
Trollmannens læregutt, ble tegnet av blant andre Bill Tytla, og er rent teknisk et mesterverk. Scenene hvor Mikke mus er en skøyeraktig magikerelev, der han drømmer seg ut i verdensrommet og dirigerer stjernenes og planetenes gang. Trollmannens læregutt ble et strålende comeback for Mikke mus og dermed ble det til at han kunne holde det gående som tegnefilmstjerne helt frem til 1953. Dette året kom den siste Mikke mus filmen, The Simple Things. Deretter lønte det seg ikke lenger for Disney å lage kortfilmer.Trollmannens læregutt skulle også vise seg å få betydning for Mikke Mus som tegneseriefigur. 

Det siste ord er ennå ikke sagt, og spørsmålet er vel om det noen gang kommer til å bli sagt. Walt Disney selv moret seg kongelig over interessen om den lille musen. Men selv forklarte han bare fenomenet Mikke Mus på følgende måte:
"Han er en enkel fyr som gjør så godt han kan. Han er så ukomplisert, så lett å forstå, at man bare ikke kan la være å like ham."

 
  linker
 ntavados.net 
 goof 
 kathrine og lise 

  
Carlsberg
Hansa
Lysholmer
Ringnes
Tuborg
Tou
Guiness
Budweiser
Husets
Holsten

 flere polls

copyright 2010 sobihob.no